SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA IALAH KERANA ADANYA MAZMUMMAH DIDALAM HATI.

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah .

 Paling mudah dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.

2. Pendendam .
Tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam.
Sebab itulah orang pendendam mudah kena sakit jantung.

3. Hasad dengki .
Amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu.

4. Bakhil .
Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll dari dirinya.

5. Tamak .
Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut…walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis juga.

Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan. Selagi tidak digunakan alias disimpan, itu belum bisa dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkahan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar .
Andainya perkara yang kecil pun tidak bisa bersabar apalagi hal-hal yang lebih besar.

7. Ego .
Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang di tantang dari sudut lahir mahupun batin.semua orang punya ego tapi beda kadar keegoannya.

8. Riya' .
Tersiksa sendiri kerana sentiasa mencari-cari peluang untuk dipuji dan di nilai oranglain.

9. Cinta dunia .
Tidak dapat menderita,dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah juga menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu.

 Cinta dunia merupakan neraka dunia kerana dunia itu panas akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibagi-bagi dan akhirat dibawa mati.

Kesimpulan:

Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH.wAllohu'alaam
Bagikan Ke :

Obat Herbal Probiotik