Beberapa Kesalahan Saat Dihari Raya


Di hari mulia Syawal ini, umat Islam adalah amat digalakkan untuk :-

1) Mandi sunat Hari Raya sebelum keluar menunaikan Solat Sunat Aidil Fitri.

Ulama besar Tabien Said Bin Jubayr berkata : "Tiga perkara sunnah di Hari Raya iaitu antaranya : mandi sunat sebelum keluar Solat Hari Raya".

2) Menjamah makanan sebelum keluar.

Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : "Rasulullah SAW tidak keluar di pagi hari raya Aidil Fitri sehinggalah Rasulullah SAW menjamah beberapa biji kurma..."

3) Memperbanyakkan
Takbir dan bukan memperbanyakkan menonton TV dan bermain mercun.

Seharusnya umat Islam jangan terlalu menyibukkan diri dengan aktiviti persiapan raya sehingga meninggalkan peluang takbir ini. Ini adalah penting bagi syiar Islam selain kalimah Takbir yang dibenci oleh Syaitan. Ad-Dar Qutni melaporkan bahawa apabila Ibn Umar ra keluar di Hari Raya Aidil Fitri, beliau akan berterusan bertakbir sehinggalah imam keluar untuk mengimamkan Solat Hari Raya.

4) Mengucapkan Selamat dan mendoakan antara satu sama lain.

Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Bagaimanapun, kalimah yang digunakan di zaman Baginda SAW adalah "Taqabbalahhu Minna Wa Minkum" ertinya : Semoga ALLAH menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu".

Ertinya : Berkata Wathilah, Aku bertemu Rasulullah SAW pada Hari Raya dan aku katakan pada Baginda "Taqabballahu Minna Wa Minka", Baginda menjawab : Ya, Taqabballahu Minna Wa Minka" ( Al-Baihaqi, rujuk perbincangan di Fath Al-Bari, 2/446 )

5) Memakai pakaian terbaik yang ada.

Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan.
Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang di haramkan di dalam Islam)
.
6) Menukar jalan ke tempat solat (balik dan pergi).

Ia berdasarkan hadith dari Jabir ra yang menyebut bahawa Rasulullah SAW biasanya menukar atau berbeza jalan pergi dan pulang apabila di Hari Raya" (Riwayat Al-Bukhari)

7) Berziarah dan merapatkan hubungan baik sesama Muslim sempena musim cuti yang diperolehi.

Pada masa yang sama, secara ringkas disertakan beberapa kesilapan yang kerap dilakukan di musim perayaan, di antaranya :-

1) Sentuhan
Berjabat tangan di antara lelaki dan wanita secara meluas ketika berziarah rumah jiran dan rakan. Walaupun terdapat perbezaan pendapat para ulama dalam bab ini. Ia lebih baik dijauhi terutama apabila melibatkan pemuda dan pemudi.

2) Aurat & Ipar
Ipar duai yang tidak menjaga aurat di antara satu sama lain ketika berada di dalam rumah. Seperti adik ipar perempuan tidak menutup aurat di rumah sedangkan abang iparnya berada di rumah. Termasuk juga, tidur secara terbuka di ruang tamu tanpa menutup aurat, sehingga membolehkan abang ipar atau adik ipar lelaki melihat aurat yang terdedah.

3) Wangian Wanita
Kaum wanita memakai wangian dan solekan ala artis di musim perayaan lalu keluar dari rumah mendedahkan diri mereka kepada lelaki bukan mahram.

4) Pakaian Wanita
Pakaian yang mendedahkan susuk tubuh dengan sempit dan nipisnya lalu bertandang ke khalayak ramai.

5) Menziarahi Kubur
Berkumpul beramai-ramai di kubur hingga duduk di atas kubur orang lain dengan alasan untuk membaca Surah Yassin yang agak panjang dan meletihkan jika berdiri. Larangan ini disebut jelas di dalam mazhab Syafie sebagai dihurai oleh Imam Khatib As-Syarbini, malah bersandar kepadanya juga dilarang (Mughni Al-Muhtaj, 1/354 ; Minhaj at-Tolibin)

6) Meninggalkan solat
Kerana terlalu sibuk beraya di sana sini.

7) Dosa Bertempoh
Kembali melakukan dosa yang ditinggalkan di bulan Ramadhan. Malah memang sebahagiannya diniatkan untuk disambung selepas Ramadhan. Sebagai contoh, ada yang menangguhkan pergaduhan di Ramadhan, maka Syawal bolehlah bergaduh kembali. Syawal dijadikan tempat lambakan maksiat berdating, bersyahwat melalui telefon dan 'chat', berjalan jauh berdua-duaan dengan teman wanita dan lain-lain. Hancurlah seluruh kebaikan yang baru hendak sebati dengan hati.

✦ Menyelusuri JEJAK-JEJAK AKHIR Ramadhan..
✦ Andai tidak mampu melakukan IBADAT,,
✦ Berusahalah untuk menjauhi MAKSIAT,,
✦ Agar HIDUP kita penuh BERKAT,
✦ Dan dilimpahi RAHMAT .. ✦

Lipat gandakan lah AMAL IBADAT kita di saat
Ramadhan terakhir ini ,,

✦ Mudah-mudahan kita semua termasuk dalam kalangan
orang2 yang berTAQWA kepada ALLAH.."


~ 28 Ramadhan 1433H ~
Bagikan Ke :

Obat Herbal Probiotik