Kelebihan Bersedekah

Assalamualaikum
Warahmatullahi Wabarakatuh

بِســـمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــم

Segala puji bagi ALLAH SWT, Tuhan sekelian alam.
Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad Rasulullah SAW, keluarga dan para sahabat.

Kelebihan Bersedekah

“Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum sampai ajal maut seseorang dari kamu, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan berkata : “Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya jika Engkau lambatkan kedatangan ajalku sekejap lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang yang soleh”
(QS Al-Munafiquun : Ayat 10 )

Sedekah berasal dari kata shadaqa yang bererti benar. Orang yang suka bersedekah adalah orang yang benar pengakuan imannya. Menurut terminologi syariat, pengertian sedekah sama dengan pengertian infaq iaitu mengeluarkan sebahagian dari harta untuk suatu kepentingan yang diperintahkan Islam. Namun begitu, sedekah memberi maksud yang lebih luas daripada infaq kerana infaq hanya berkaitan dengan material, manakala sedekah merangkumi material dan non-material. Walaupun kebanyakan kalimah sedekah yang disebut dalam Al-Qur’an membawa maksud berzakat, namun perkara yang diperhatikan adalah bahawa, jika seseorang itu telah berzakat tetapi masih mempunyai kelebihan harta, sangat dianjurkan untuk berinfaq dan bersedekah. Selain daripada sedekah wajib, umat Islam digalakkan memberi sedekah sunat sebagai tanda kesyukuran akan nikmat yang dikurniakan ALLAH SWT terutamanya nikmat Islam.

Firman ALLAH SWT : "Bandingan pemberian orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan ALLAH, sama seperti sebiji benih yang tumbuh mengeluarkan tujuh tangkai, setiap tangkai itu mengandungi 100 biji. Dan ingatlah, ALLAH akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNYA dan ALLAH Maha Luas (rahmatNYA) lagi meliputi ilmu pengetahuanNYA". (QS Al-Baqarah : Ayat 261 )

Sabda Rasulullah SAW : "Sesungguhnya sedekah seseorang muslim itu memanjangkan umur dan mencegah dari mati dalam keadaan buruk dan ALLAH SWT pula menghapuskan sikap sombong dan membangga diri si penderma dengan sebab sedekahnya" (HR. Tabrani)

Sabda Rasulullah SAW : "Segeralah kamu bersedekah, kerana bala bencana itu tidak dapat melangkahi sedekah" (HR Al-Baihaqi)

Dari Abu Hurairah ra katanya : Seorang lelaki menghadap Rasulullah SAW lalu bertanya : “Wahai Rasulullah! Sedekah mana satu yang lebih besar? Nabi SAW menjawab : Engkau bersedekah ketika sihat dan sangat sayangkan hartamu; ketika engkau takutkan kepapaan dan berharap hendakkan kaya-raya. Janganlah engkau bertangguh untuk bersedekah, sehingga apabila nyawa sampai ke kerongkong, barulah engkau berkata : Aku mahu bersedekah untuk si anu.. sekian untuk si anu dan sekian lagi untuk si anu” (HR Al-Bukhari)

Sedekahlah kamu dengan harta atau wang ringgit kamu sebelum datangnya hari di mana kamu pula yang disedekahkan dengan Al-Fatihah.

♥ الله♥

♥ ALLAH SWT MELIHAT ♥ ~ ♥ MALAIKAT MENCATAT ♥

~ 28 Muharam 1434H ~
Bagikan Ke :

Obat Herbal Probiotik